Marokko, januari 2006

 

 

Moulay Bousselham

 

Wij stonden op de camping Municipal maar zagen Duitse campers, die gedurende de nacht vrijstonden op de parkeerplaats onder bij het strand.

 

Salè

 

Hier geen enkele vrijparkeerder aangetroffen. Controle is ook erg strikt zowel door politie in diverse kleuren als door militairen. De koning is in de stad en de voorbereidselen voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag of Offerdag (11 jan.?) lopen op volle toeren.

 

Qualidia

 

Op de bekende GOP wordt nog steeds vrij overnacht maar wel met beperkingen. Alleen aan de zeekant mag op het asfalt worden gestaan. Absoluut niet op de rode tegels van het trottoir. Als je je daarop opstelt zoals in andere jaren komt binnen 5 minuten een onvriendelijke Marokkaan je vertellen dat trottoirs voor voetgangers zijn. Dus het aantal plaatsen is beperkt tot ca 10 stuks. Vroeg arriveren betekent meestal wel een plek want het is een echte doortrekplek.

De camping is geopend en wordt opnieuw ingericht. Nieuwe receptie, nieuwe verlichte naamborden ( International ) en op ca 40 plaatsen mogelijkheid tot elektriciteit ( 6A ). De aansluitingen voor elektriciteit zullen op korte termijn worden uitgebreid, de draden zijn al getrokken en de palen geslagen. De plekken zijn zeer groot en keurig omheind door struiken en bosjes.Ook is er wat terreinverlichting aangebracht. Verder zijn de toiletten schoon maar oud en is er geen douche gelegenheid. Ach de dagprijs is incl. BTW 47 dirham, en je kunt je potti legen, water halen en je afval in de vuilnisbakken kwijt. Bijzonderheid: er wordt per dag 2 dirham voor water in rekening gebracht.

 

Ida Ou Gourd  Camping “La Calme”

 

Bij ons bezoek, januari 2006, stonden er 10 equipes. 4 Frans en 6 Nederlands. Op het terrein zijn elektra aansluitingen en waterkranen. ’s Morgens ( na 8.30 ) is er warm brood te koop bij de receptie. Internetaansluiting komt over ca 5 maanden. Stroomprijzen: 6A= 15 DH p/d  en 10A= 20 DH p/d. Overige prijzen nog zoals vermeld in Overwinterboek. Waterdruk is wat weinig, men moet geen haast hebben. Sanitaire voorzieningen werden zeer zorgvuldig schoongemaakt. Helaas gold dat niet voor de warme douche in een van de “Chambres d’Hotes”, de douchegelegenheid was bepaald “harig”te noemen.

Het beheerderechtpaar was zeer verguld met de vermelding in “Overwinteren in Marokko” en konden zich Marianne en George Snellebrand met hun rode wagen nog goed herinneren.

 

Essaouira

 

Waren op 12/1/06 in Essaouira en zagen zowel langs het strand op de boulevard, bij de vissershaven en op de grote parkeerplaats voorbij het postkantoor bij de ingang van de medina talrijke campers geparkeerd staan. Toen we voorbij reden zwaaiden de “gardiens” en wezen op de beschikbare plaatsen. Net als vorig jaar is de bewakingsprijs gesteld op 1 dirham voor de dag en 0,5 dirham voor de nacht. Sommige wagens stonden er al diverse dagen vertelden de eigenaren.

Op de camping, waar we nog een blik wierpen, stonden net als vorig jaar de campers bij de ingang krap naast elkaar geparkeerd in slagorde. Ook hier waren de prijzen gelijk aan vorig jaar en was de warme douche van de koude.

 

11januari is de dag van het offerfeest. Dan slacht iedere gelovige moslim een schaap ter nagedachtenis aan Abraham. Alle winkels zijn dan gesloten. Ook op 12 november wordt er maar zeer beperkt gewerkt en zijn vele winkels toe.

 

Een Spaans-Marokkaanse goed Engels sprekende mede-camperaars vertelde mij het volgende: De Spaanse wettelijke beschrijving van parkeren geldt ook voor Marokko en houdt in; Alle banden dienen op straat te staan, dus de staanplaats effenen met de gele kunststofblokken of houten of wat dan ook is niet toegestaan. Poten of steunen mogen niet de grond beroeren. Er mag niets buiten gezet worden dus ook geen opstapjes, kistjes of andere handige zaken. Alle ramen dienen gesloten te zijn. Indien aan deze voorwaarden wordt voldaan is het toegestaan om 1 nacht op die plek door te brengen tenzij dat door borden ter plaatse of bij het begin van de gemeente of regio wordt verboden.

 

Sidi Kaouki  ca 15 km zuid van Essaouira

 

Hier werd op vele manieren verbleven. Camping Savage, Camper Halt ( 20 dhm) en Camping ( 40 dhm).

 

Verder zagen we langs de kust geen vrijstaande campers meer, wat busjes van surfers.

 

Camping Atlantico Park

Afgeladen vol. De wagens staan buiten het hek te wachten op een vrije plek. 1 wagen eruit, 1 wagen erin. Het aantal plaatsen lijkt me met 500 wel op.

 

Taghazout

 

De camping is verveelvoudigd. Men heeft het oude gedeelte stevig uitgebreid ( maar niet de voorzieningen ) nog dagelijks is men met bulldozers bezig om met aangevoerde stenen en aarde het veld op te hogen en glad te strijken. Nog niet het gehele nieuwe oppervlak is in gebruik genomen. Het veld tegenover de ingang van de camping is nu ook omheind, wat provisorisch gladgestreken en voorzien van een mobiele watertank, geen sanitaire voorzieningen. Bij regen zoals een dikke week geleden is het een ramp om hier te staan, de camper zakt weg en je kunt amper lopen. Opvallend was dat op de oude camping de bezoekers met behulp van stenen, touwen en windschermen hun terrein hadden afgebakend en dat op het nieuwe terrein iedereen zonder dat soort zaken een plek had veroverd. Prijzen waren nog hetzelfde als vorig jaar, camper + 2 personen+water+BTW=35 dirham p/n

 

Nacht 14 op 15 januari.  Overnachten met 19 campers op parkeerplaats langs het strand onder de camping.

Nacht 15 op 16 januari. Overnachten met 31 campers op de parkeerplaats langs strand onder de camping. Op de “oude” parkeerplaatsen langs het strand staan dagelijks weer meer campers, die daar ook overnachten.

Maandag 16 januari . Om 12uur verscheen de Gendarmerie Royal in hun grijze uniformen en werd iedere kampeerauto gelast om te vertrekken. Men bleef gezeten in de politiewagen wachten totdat iedereen weg was.

Op het “parkeerterrein”tegenover de campingingang was een bulldozer bezig de gestrande campers vrij te trekken uit de leem en modder. Het had namelijk gedurende de nacht maar ook tijdens de ochtend stevig geregend.Wij verplaatsten ons naar het strand aan de noordkant van wat vroeger “Casablanca”heette. Begonnen met 6 wagens maar toen de nacht viel (19uur) stonden we weer gezellig met een stuk of 20 wagens.

Nacht 16 op 17 januari. Met een 15tal campers overnacht op noordkant strand. Ook hier weet de bakker ons ’s morgens vroeg te vinden.

17 januari. Om 13.30 komt een eenzame politieagent ons allen aanzeggen dat we moeten verdwijnen. Ons verweer dat de campings overvol zijn wordt afgedaan met een ongeduldig handgebaar: Wegwezen. Even later komt een andere wagen met mensen in burger en wat militairen de politieman versterken, ze zijn bloedserieus.

Wij geven de strijd om het vrije Marokko op en verdwijnen naar de camping van Taghazout. Op het nieuwe stuk over de weg is nog een plaats vrij. In het midden van het terrein, dat duidelijk lager ligt bewijst omgewoelde aarde dat hier heel wat rupsband reddingsacties zijn geweest. Dit gedeelte is ook niet bruikbaar en geheel verlaten. Aan deze kant bestaat de wc ook alleen maar uit twee oude hurktoiletten, die door de overstroming duidelijk ruikbaar zijn geworden, de uitwerpselen zijn namelijk in het rond gespoeld.

 

Marokko 2

 

Atlantica Parc ( Camping de Haute Standing)

Route D’Essaouira au Nord D’Agadir au km 27

 

Tarieven 2005-2006 laag seizoen

Kampeerplek voor 2 personen+hond+warm water

 

1á 3 dagen  60 dirham + 10% BTW= 66 dhm

4á 30 dagen 50 dirham + 10% BTW= 55 dhm

Langer dan 31 dagen 40 dirham + 10% BTW= 44 dhm

 

Extra volwassene  20 dirham

Kind <10jaar 15 dirham

 

Electriciteit  6 Ampères: 15dhm

                     10 Ampères 20 dhm

 

Warm en koud water, legen van cassettes en vuilwatertank in de dagprijs inbegrepen.

 

Op 28 januari was het “Mooie “deel van de camping bijna geheel bezet en de weinige vrije plaatsen gereserveerd. Op het nieuwe gedeelte aan de andere kant van de weg stonden een kleine 80 wagens. Aangezien het een vrij kale aangelegenheid is om hier te staan wordt 20% korting gegeven.

Marokko 3

 

5 feb. 06

 

Camping “Atlantica Parc”

 

Imi Ouaddar ( Aghroud )

 

Tel: +21248820805

 

Tarief: 1-3 dagen: 66 dh, 4-30 dagen: 55 dh, >30 dagen: 44 dh per dag, inclusief warme douche, stroom 5A 15 dh, 10A 20 dh, wasmachine 30 dh

Bij verblijf op nieuw gedeelte 20% korting op dagtarief.

Soort: overwintercamping

Bezetting: oudere gedeelte 95% nieuwe gedeelte 10%

Het oudere gedeelte telt ca 600 staanplaatsen, het nieuwe gedeelte ruim 400 plekken.

Er zijn twee toiletgroepen, alleen op het oudere campingdeel.

Het openluchtzwembad is het gehele jaar tegen betaling toegankelijk. Aan het zwembad is ook het restaurant gelegen. Aan een kinderspeelzaal wordt nog gebouwd.

Het restaurant biedt een uitgebreide menukaart en heeft dagelijks ook afhaalmaaltijden.

Een klein winkelcentrum naast de receptie telt oa: 1 supermarkt met diverse soorten vers brood, fruit, groente en andere spullen, 1 souvenirwinkel, 2 viswinkels, 1 dames-en herenkapper, 1 televisie en satellietspecialist, 1 atelier waar windschermen en hoezen voor velerlei toepassingen op bestelling worden gemaakt. Er zijn 2 overdekte camperwasplaatsen waar tegen betaling het uiterlijk van uw wagen of caravan wordt verzorgd. Een kiosk verkoopt de gangbare Europesche kranten. De 2 telefooncellen ( alleen munten ) en de internetgelegenheid (helaas nog niet aangesloten)  zijn ook in het winkelcentrum te vinden. Ook een snackbar met klein terras is aanwezig.

Op maandag,woensdag en op zaterdag verzorgt de camping een busverbinding met Agadir/Marjane ( 30 dh pp ) maar vanaf de openbare weg vertrekt ook ieder uur een bus ( no 61 ) naar Agadir. Let op, zakkenrollers zijn in de openbare bussen actief. Ook worden op de camping voorstellingen georganiseerd met Marokkaanse muziek en dansen. Gasten organiseren pètanque wedstrijden waarvoor prijzen beschikbaar gesteld worden door de camping.

In het oudere gedeelte zijn de staanplaatsen dmv heggen en hekken begrenst, op het nieuwe gedeelte ( 2006 ) is dmv kalklijnen en met plastic flessen de begrenzing aangegeven. Zowel het oude als het nieuwe gedeelte worden door middel van wachtlieden en slagbomen streng gecontroleerd.

Tijdens ons verblijf bleek de warmwatervoorziening problemen op te leveren, waarschijnlijk de eerste keer dat zo massaal gebruik gemaakt werd van de faciliteiten.Na ruim een dag was er weer warm water in de douche.

 

Camping International de Taghazout

 

BTW 10%= verblijf voor camper+2 personen zonder stroom=35 dh

 

Bezetting: Oude maar in 2006 uitgebreide gedeelte 100%

Nieuwe gedeelte ( andere kant van toegangsweg naar strand ) 70%

Wat betreft vernieuwing van de sanitairblokken en de rest is er nog geen nieuws te melden, er wordt nog over gepraat en dat gebeurd al een paar jaar werd me verteld.

 

 

 

Taghazout, camping sauvage/GOP(zie foto)

 

Geen vrijstaan mogelijkheid meer. Geen gardiens wel veel dieven.

 

Als het regent komt de politie niet maar als het droog is zeker wel en beslist niet vriendelijk. Hoorde van 2 campers, die zich ’s nachts “dood” hielden en geen sjoege gaven op geklop en geroep door de Hernandad, deze wagens werden toen door een opgeroepen kraanwagen klaargemaakt om weggesleept te worden. Toen kwamen de bewoners toch maar te voorschijn, kregen een prent ( 400 dh ) en de rekening van de kraanwagens.

Bijna dagelijks komen er berichten over gestolen scooters en motoren van vrijstaande campers, lijkt wel of de jacht geopend is. Persoonlijk werd in bus 61 naar Aourir ( bananendorp ) uit mijn rugtas in een eivolle bus mijn decoder om via het internet te kunnen bankieren gestolen.

 

 

Overwintergids Marokko

 

We zijn al diverse Marokkogangers tegengekomen, die met de gids zwaaiden. Ook mensen, die jullie het vorige jaar ontmoet hebben ( Jan en Ria van de hashboerderij ) en nog anderen, waarmee jullie samen op “Atlantica Park “hebben gestaan. In ieder geval de hartelijke groeten en ze waren tevreden over de gids al is het jammer dat de opgaven betreffende het vrijstaan niet meer kloppen en de bladzijden en masse loslaten.

 

Camping Agadir ( International )

Opgaven in de overwintergids kloppen nog precies al kun je mogelijk als bezettingsgraad beter 110% opgeven, zo dicht staan de wagens op elkaar geparkeerd.

 

maandag 6 februari 2006

Ontmoetten Peter Pollet en zijn Corine op het strand onder de camping “International”.

Ze stonden er sliepen er alweer 2 nachten. Peter beweerde dat er nu in het zuiden bij Sidi Ifni wel een 1000 campers zouden bivakkeren. Ook vertelde hij gesprekken te hebben gevoerd met de politiecommissaris van Taghazout, die hem had verzekerd ook de maatregelen slechts met tegenzin door te voeren. Bevel was nu eenmaal bevel. Ook hier werd als reden de betere controle op rondzwervende vreemdelingen genoemd en de angst voor terroristen.

Peter was lichtelijk ontstemd omdat hij tot nu toe niets van zijn declaratie voor zijn artikeltjes had ontvangen.

Marokko 4

 

Adres van nieuwe officiële Fiat dealer/garage in Agadir.

 

Sud Star Auto Agadir

70, Avenue 11 Janvier, cité Dakhla, Agadir

Tel: ( 212.48 ) 23.98.32

 

Hoe daar te komen:

Het eenvoudigst is het om naar de welbekende Souk te rijden en daar voor 10 dh een “Petit Taxi”voor je uit te laten rijden.

Andere manier: Vanaf het noorden neem bij het binnenrijden van Agadir de rondweg.

Deze gaat rond Agadir en ook richting Marakesh, na circa 6 km staan twee blauwe kranen, sla hier rechtsaf en na circa 100 meter is de garage aan de rechterkant.

 

Deze garage is tevens dealer van Mercedes, Hyundai en nog wat losse merken. Weinig onderdelen op voorraad, meeste zaken moeten uit Casablanca komen.

 

 

Op 7 februari zou Essaouira geheel ontruimd zijn van kampeerauto’s en zijn de parkeerplaatsen afgesloten dmv dranghekken. Dus ook daar is het betaald parkeren langs de boulevard onmogelijk gemaakt.

 

10/02 Ontving van vrienden uit Asilah een sms-je dat ook daar vrijstaan bij de haven niet meer is toegestaan.

 

Op 11 februari van een uit Mauritanië terugkerende Duitser gehoord dat de camping van Tiznit geheel gevuld is maar dat parkeerders bij de ingang van de Medina doorgestuurd worden naar de camping van Aglou Plage, waar wel ruimte is. Je kent deze camping, is ook niet meer dan een staanplaats en nog een ongelijke ook.

Ook Sidi Ifni had ie bekeken, campings vol maar ook op de plateaus ten noorden van de stad stonden campers.

 

Verder hoor ik van steeds meer mensen dat ze aangehouden zijn door politieambtenaren, die terecht of frauduleus proberen boetes te innen. Voor het overhandigen van het geld een reçu vragen wil nog wel eens helpen om het bedrag te verlagen of om zelfs geheel kwijtgescholden te krijgen.

Marokko 5     

 

dinsdag 14 februari 2006

 Hebben nu de 2e nacht op het strand onder de camping van Taghazout doorgebracht met een 4tal andere wagens. Rustige nacht, geen last van fietsendieven of ander tuig.

Rijden verder via Agadir naar Taroudant.

 

Taroudant.

 In Taroudant is het vrijparkeren ook aan banden gelegd. Alleen op het verharde parkeerterrein van Hotel “Palais Salam” is het tegen geringe betaling toegestaan en  500 meter verder op een sportterrein van beton. Beide plekken liggen tegen de oude hoge lemen muur, die rond geheel Taroudant loopt. Dit sportterrein is omheind, heeft wat loodsen met gemeentelijke werkplaatsen en ruimte voor zo’n 60 wagens. Die stonden er dan ook toen wij er waren. Er zijn waterkranen en hurktoiletten en dag en nacht een bewaker. Het verblijf is geheel gratis maar een blijk van dankbaarheid wordt natuurlijk door de beheerder(s) bijzonder op prijs gesteld.

Taroudant is een aardige,weinig toeristische maar drukke stad, met een Arabische en een Berber soek en een kleine overzichtelijke medina. Wij maakten eerst vanaf de camping een rondrit met paard en wagen ( 60dh ) en later te voet. Er is een grote toegankelijke leerlooierij waar complete vachten van schapen, geiten, kamelen  maar ook van vossen en andere dieren te koop zijn. Later gebruikten we onze fietsen om rond de stad langs de muur te rijden (ca 7 km) en toen dwars door de stad te fietsen. Dan ontdek je pas al die straten en straatjes en de gezellige pleintjes. Trouwens het is hier vlak en er wordt heel veel gefietst. De prijzen van alles zijn in vergelijk met die van de kuststrook een stuk lager. Er zijn diverse zeer goedkope internetmogelijkheden. (1uur=3dh)

 

In gesprek met andere camperaars hoorde ik het vervolg op het verhaal van de 2 gestolen scooters vanaf campers aan het wilde strand van Taghazout. 1 scooter werd teruggevonden, ik kon er niet achterkomen hoe en wat. De 2e scooter is echt verdwenen en brengt daarmee de Duitse eigenaar in grote problemen. De scooter is bij binnenkomst in Marokko namelijk geregistreerd in zijn paspoort. Het land verlaten zonder het rijwiel betekent een hoge boete wegens het illegaal importeren en verkopen. Om deze problemen te omzeilen heeft de bestolene  van een andere camperaar een niet geregistreerde scooter gekocht. Deze was ongezien in een campergarage meegekomen. Zoals bekend wordt merk, soort, kleur of nummer niet opgeschreven slechts de aanwezigheid wordt genoteerd. Je zou dus ook een van die oeroude brombarrels kunnen aanschaffen om het verdwijnen van een meegebrachte bromfiets te verhullen.

 

De weg naar Plage Blanche, tussen Sidi Ifni en Tan Tan is nu ook helemaal geasfalteerd.

 

Vertelde ik eerder een verhaal over het betalen van € 350 volgend jaar bij binnenkomst in Marokko, vandaag hoorde ik van een redelijk Engels sprekende Marokkaan het volgende: Op de televisie werd kortgeleden een debat gehouden over de toekomst van het toerisme in Marokko en daarbij werd met grote stelligheid beweerd dat al het straatvuil afkomstig zou zijn van de campers. Een hoge pief in de regeringsraad, die deelnam aan het gesprek, vertelde toen dat er overwogen werd om volgend jaar kampeerauto’s alleen nog maar toe te laten in Marokko na betaling van €300 à €400. Daar konden dan verder geen rechten aan worden ontleend, dat was zuiver om de rommel, die we achterlaten weer op te ruimen. Kun je nagaan hoe er momenteel in Marokko over de campers wordt gedacht en dat verklaard ook een heleboel van de bejegening, waar ik het al eerder over had. Zou dit plan serieus ingevoerd worden dan kunnen ze de campings beter meteen maar sluiten want dan steekt er geen hond meer over. Ik hoor van diverse Fransen dat zij van plan zijn volgend jaar via Zuid Italië naar Tunesië te gaan. Lijkt me toch een stuk kouder dan Zuidelijk-Marokko. Maar ook hoor ik steeds vaker dat men volgend jaar maar in Spanje en Portugal blijft. Dat zal daar dan goed druk gaan worden.

 

Tiout

 Een kleine 30 kilometer van Taroudant ligt Tiout, midden in een palmenbos van ca 20.000 bomen. Een gedeeltelijk tot restaurant lelijk verbouwde kashba ligt boven het dorp op een helling. Toen wij in het gehucht stopten met de camper werden we onmiddellijk zeer hinderlijk belaagd door jong en oud, die ons hun diensten en die van hun ezels aanboden om de kashba en het palmenwoud te bezoeken. Dit lastig vallen wordt ook duidelijk beschreven in de Trotter-gids. Deze lezen anderen duidelijk beter want wij waren de enige camper. Wij bezochten de bezienswaardigheden met een jonge gids, die wat Frans en Duits sprak en zeer enthousiast was. Toen we terugkwamen bij de wagen stond het halve dorp daar om een fooi in ontvangst te nemen. Alleen onze gids en de jongen met de ezel, die ons de hele weg begeleidt had en de vrouw, die claimde de wagen gedurende onze afwezigheid beschermd te hebben kregen wat geld of kleren. Ofschoon ons aangeboden werd om daar te overnachten hebben we dat maar afgeslagen en reden terug naar Taroudant, naar de omheinde parkeerplaats, die alweer afgeladen vol stond, maar dank zij de fooi bij vertrek, deze morgen, werd er toch nog een plekje voor ons gevonden.

 

Vrijdag 17 feb. 06  Terug naar camping Atlantica Parc.

Natuurlijk op de weg terug even langs het strand in Taghazout. De politie heeft zich al een week niet meer laten zien. Men zegt: de politie heeft de strijd maar opgegeven en komt alleen nog als de campingbaas opbelt en betaalt. En daar de meeste campers ’s avonds naar de camping gaat loont het de kosten niet ( 200 dh ) om de hermandad te hulp te roepen. De campers die ’s nachts blijven staan gaan toch niet naar een camping als ze weggestuurd worden maar hebben wel een andere plek achter de hand.

 

Zondag 19 februari. Overdag op het strand onder de camping van Taghazout. Onze vrienden, vrijstaanders par exellence, staan er nog steeds. Toch waren ze vrijdagavond op verzoek van de politie vertrokken en hadden op de camping hun zaken gedaan en geslapen. Blijkbaar komt de sterke hand nog maar 1 keer per week en wel op vrijdag. Houden het in de gaten.

De eigenaren van motoren en scooters houden deze nu beter in de gaten want de berichten over diefstallen behelzen nu ook fietsen en onderdelen zoals zadels,trappers, dynamo’s en wat er verder nog snel te slopen valt. Op het plateau te Sidi Ifni schijnt het helemaal raak te zijn en wordt ook de nachtwacht verdacht van medeplichtigheid.

 

dinsdag 21 februari 2006

Op het Taghazoutse strand. Hoorde dat het hier het afgelopen weekeinde behoorlijk raak geweest was wat betreft diefstallen. Allereerst is de wagen van Peter Pollet, terwijl hij en zijn gade lagen te slapen opengebroken en van diverse zaken ontdaan. Niets gemerkt. Verder is bij de vrijstaanders par exellence de bestuurdersdeur op onbegrijpelijke manier geopend, maar niets gestolen, blijkbaar gestoord. Op de Taghazoutse camping is een fiets, met een ketting verbonden met het bamboehek, samen met het betreffende hekdeel verdwenen. Dit ondanks de aanwezige bewaking.

Op het plateau van Sidi Ifni is een aanhangwagen samen met motor in de fik gestoken en verbrand. Wij hebben het voornemen gemaakt om het vrijstaan maar verder in Marokko te vergeten en braaf campings en zo te gaan bezoeken. De criminaliteit loopt de spuigaten uit. De politie heeft ook tegen Peter Pollet verklaard, dat als je niet op een camping overnacht, je vogelvrij bent en ze niets voor je kunnen ( en willen ) doen.

Van 3 vandaag arriverende bevriende koppels hoorden we dat ze alle drie door de politie zijn aangehouden voor snelheidsovertredingen of het niet dragen van de veiligheidsgordel en bedreigd met een proces-verbaal en een boete van 400 dirham. Tegen betaling van 200 dm konden ze zonder schriftelijke strafoplegging doorrijden.

De corruptie heeft nu dus ook duidelijk de buitenlandse bezoekers bereikt.

 

Marokko 6

 

Tifnite. Een prachtige plek aan de oceaan, strand, rotsen, blauw water en natuurlijk een bord met verboden te kamperen. Vanuit de politiepost werden we in de gaten gehouden. Wel een plaats om te lunchen en vissen. Een plaatselijke visser bood kreeften te koop aan.

 

Tiznit

De camping was niet vol, zeg 80% en toch mocht er tegenover de camping op een stuk braakliggend land worden geparkeerd. De nieuwe moderne supermarkt IDOU TIZNIT ,tegenover de camping, is eigenaar van de grond. Naast de camping ligt de parking van het nieuwe zwembad. Hier stonden eerst de campers, die op de camping niet terecht konden totdat er VANUIT de camping stenen over de muur op de campers werden gegooid en de politie eraan te pas moest komen. Toen werd die parkeerplaats gesloten en afgezet met dranghekken en de brakke grond aangewezen als overloop.

Kosten camping onveranderd.

 

Iglou Plage

 

Camping was behoorlijk gevuld en niet verbeterd t.o.v het vorig jaar. Prijzen ook gelijk.

 

Bij parking van Hotel Iglou stonden een 20tal campers braaf naast elkaar opgelijnd met zicht op zee. Prijs per dag/nacht 20dh.

 

Langs de strand weg van Iglou Plage naar Sidi Ifni kom je langs een fraai instituut met torens, het visserij onderzoekscentrum, hier stonden vorig jaar een 4tal campers voor langere tijd, nu helemaal niemand.

 

Sidi Ifni

Het plateau was met 30 campers aardig bezet. Bewaakt en per dag/nacht 15 dh. Je ontvangt nu een betaalbewijs uitgegeven door de Provincie van Tiznit dus het is een officiële GOP.  Hier was wel een verbetering, er is nu een hurkwc met daarbij een kraan waaruit dan ook driftig getapt wordt.

Op het niet bewaakte plateau iets ten noorden stonden 4 campers vrij.

 

 

Camping El Barco

 Ons viel de camping tegen, de wc’s waren schoon maar de constructie zeer matig en de douchehokken, al dan niet met warm water, haalden het niet bij Atlantica Parc.De algehele verzorging was eigenlijk matig. Als op de gehele camping op slechts 1 plek vuilnisbakken worden aangeboden en deze allemaal boordevol zijn is het terrein niet berekend op de ca 30 kampeerunits, die er staan. De eigenaar Fabian was aardig en goed Nederlandssprekend maar heeft zijn hoofd blijkbaar meer bij zijn nieuwbouw en de verbouwingen. Aan de zeekant wordt namelijk een weg met hek opgericht maar ook wordt er de nieuwe bungalows gewerkt.

Alle prijzen zijn hetzelfde gebleven behalve stroom nu 16 dh p/d en je moet minstens 3 dagen blijven anders krijg je een opslag van 10 dh voor het water. ( Deze watertoeslag heb ik ook gezien in Qualidia en Taghazout en bij de beide andere campings in Sidi Ifni)

 

Wij liepen ook naar de 2 andere campings en zagen, dat ook deze maar matig bezet waren. Dat verhaal dat er bij Sidi Ifni wel 1000 campers staan is dus ook verzonnen.

 

Marokko 7  vanaf 28 februari

 

Het steeds sterker wordende verhaal dat er sprake zou kunnen zijn van een toegangsprijs voor campers in Marokko in het komende jaar wordt  geloofwaardig. Vandaag sprak ik met ons bekende Nederlanders, ( oude trouwe leden van de NKC ),die in Agadir bij het VVV-kantoor navraag hadden gedaan. Zij hadden te horen gekregen dat er hoogst waarschijnlijk een visumplicht voor campers wordt ingesteld. Het visum zou tegen betaling van €300/ €400 aan de grens te verkrijgen zijn. Dit visum zou zuiver een toegangsbewijs zijn waaraan verder geen rechten aan ontleend zouden kunnen worden. Wij komen nog langs Agadir en ik zal zeker het VVV kantoor bezoeken ter verificatie.

 

Tiznit

Het vrij parkeren tegenover de camping op het parkeerterrein van de supermarkt IDOU is alweer verleden tijd. Volgens de eigenaar van de super is het 3 maanden lang goed gegaan zonder enig probleem maar zijn er eergisternacht door onbekenden stenen gegooid. Toen de politie erbijgehaald werd stuurde die meteen alle campers weg en handhaaft uit onze eigen waarneming het verbod stringent. Ook zijn nieuwe verbodsborden aangebracht.

 

Tiznit Camping International

Op 1/03 afgestampt vol. Prijs voor camper+2personen=46dh per dag. Stroom/douches extra.

 

Wegenkaarten.

De beste wegenkaart van Marokko is die van Michelin en zelfs die is niet up to date . Er is bijvoorbeeld een nieuwe 4-baansweg, die van Agadir naar het vliegveld loopt en dan verder tot kort voor Taroudant. Deze weg staat op de kaart nog niet aangegeven en dat zijn meer nieuwe wegen niet. Ook is de snelheid waarmee slecht verharde wegen worden voorzien van een keurige asfaltlaag blijkbaar voor de kaartenmakers niet bij te houden. Michelin 742 National Marocco.

 

Tafraout.

Ik kan de rit van Tiznit naar Tafraout aanbevelen, het zijn 100 km vol met prachtig natuurschoon. Als je de weg rijdt zoals wij hebben gedaan zit je bij het passeren van de weinige tegenliggers altijd aan de “goede”kant. De eerste 20 km zijn slecht en smal maar de rest is breder en nieuw aangelegd.

In Tafraout zijn 2 campings en een grote vrije plaats tussen de campings in, langs de weg, in iets wat op een prachtig park lijkt.. Hier stonden we met een wagen of 30. Tafraout is al matig toeristisch, veel winkels met souvenirs, antiquiteiten en nieuwe schoenen, die hier toch weer een andere vorm en kleur hebben.

 

Cruise?    “Winter in Marocco”.

Uit een brochure uitgedeeld op de camping.

Comarit tel: 004122 360 04 70  e-mail: ccfrancemaroc@yahoo.fr

Little cruise of 36 hours: 799€  Sète-Tangier-Sète

1 camper ( max. 7,50 m )

2 people

Food

Confortable Cabin

100% sun and 100% security

No exhausting.

Letterlijk overgenomen van de folder.

 

Taghazout 4 maart

 

Op “Nette”deel van de camping diverse lege plekken en op het nieuwe “rauwe”gedeelte staan slechts een 20 tal wagens.

Het gehele strand wordt dagelijks tegen acht uur ’s avonds ontruimd. Er is een of andere bobo in de stad, de koning of een arabische prins en langs alle grote en doorgaande wegen staan keurig geklede agenten en leden van de militaire machten. Ze letten extra op het juist parkeren. De straten zijn goed geveegd en de stoepranden geverfd. Rood-wit = verboden te parkeren. Geel-groen is betaald parkeren.

 

VVV-Agadir 6 maart

 

Van engels sprekende VVV-kantoorleidster vernam ik het volgende:

Na de aanslagen in Casablanca is men de veiligheidssituatie in Marokko onder de loep gaan nemen en kwam daar een groep rondtrekkende nomaden tegen, die met campers en caravans overal kwamen en nergens geregistreerd werden. Dat kon niet dus werden de grensovergangen opnieuw gecomputeriseerd en werden ook de camping verplicht om de personalia van de gasten in de computer op te slaan en door te geven. Dat betekend dat de Marokkaanse overheid veel geld moet investeren in een nieuw landdekkend computersysteem. Dat geld moet uitgegeven worden omdat er zonodig toeristen met caravans, campers of tenten naar Marokko willen komen om daar te genieten van de winterzon. Deze toeristen wensen geen gebruik te maken van al die dure appartementen en luchthavens, die speciaal voor het comfort van de bezoekers gemaakt zijn. Wel hebben deze ongenode gasten veel commentaar op de kwaliteit van de wegen en van de campings. Het verbeteren hiervan kost ook weer veel geld temeer daar ook een groot deel van de campings in overheidshanden is.Door aan de grens al een soort van belasting te heffen laat men deze mobiele toeristen meebetalen. Men noemt dat “Visumplicht”. Volgens de spreekpersoon zal deze visumplicht hoogstwaarschijnlijk in het najaar van 2006 worden ingevoerd.

Op mijn  vraag of voor wagens met aanhanger extra zou moeten worden betaald en of auto’s met caravan als 1 unit beschouwd zouden worden of als 2 mobiele voorwerpen kon ze geen antwoord geven. Haar contactman op het ministerie van Toerisme was niet aanwezig. Mogelijk dat de Ambassade in Brussel informatie kan verstrekken.

 

Taghazout  7 maart 2006

 

Het is duidelijk te merken dat het winterseizoen afloopt, dagelijks vertrekken er campers naar het noorden en de weg langs de kust zie je nu soms hele konvooien als trekvogels noordwaarts gaan. Toch zou de grote route naar Casablanca over Marrakech lopen, dat gaan we komende vrijdag zien als we na nog een paar dagen op Atlantica Parc ook beginnen aan de terugtocht. Wil nog proberen met de beheerder van Atlantica Parc te spreken over de tarieven en eventuele uitbreidingen voor het volgende jaar.

 

 

 

 

Marokko 8 vanaf 10 maart

 

Agadir naar Marrakech

 

De N8 is vrij smal, eigenlijk net te smal om lekker ontspannen te kunnen rijden. Daarbij wordt de weg verbeterd en verbreed maar dat houd in, dat deze nu extra smal is. Landschappelijk is het eens wat anders, veel vlak land maar ook forse heuvels en zelfs door een behoorlijke kloof en steeds op de achtergrond de witte besneeuwde toppen van de Hoge Atlas. De stad zelf is een heksenketel van kriskras door elkaar heen rijdende auto’s, gespannen, brommers en fietsers. Achter de grote moskee is een grote smalle parkeerplaats waar je voor 50 dh per 24 uur kunt parkeren. Vanaf de parking loop je binnen 5 minuten naar het grote plein en de supersoek. Helaas zagen wij het bord met de P over het hoofd en vonden de parking pas de volgende dag en te voet. Wij huurden een plek op camping Ferdaous bij het gelijknamige restaurant ongeveer 13 km op de weg van Marrakech naar Casablanca. Zoals zoveel campings is ook deze basic, als de zon schijnt is er veel gratis warm water voor de douches door de zonneboilers. Er is een winkeltje met etenswaren en een andere met souvenirs. Kosten: pp 15, cc 15, elec. 18 dh. Vanaf de camping rijdt iedere morgen een minibus ( 9.30 ) naar het centrum van Marrakech, kosten 20 dh pp. Vanuit de stad terug op afspraak. Deze bus rijdt ook ’s avonds.

 

 Marrakech. Lees de handboeken, werkelijk een bezoek waard.

 

Marrakech naar Larache

 

Vanaf Marrakech goed en snel te berijden weg, die in de buurt van Casablanca overgaat in een 4-baans tolweg en dat praktisch blijft tot de afslag naar Larache. Weinig heuvelig en in het voorjaar een verrassing in bloeiende grassoorten en andere planten.

 

Larache 12 maart 2006

 

Razend druk, iedere plek bezet en een heel gevecht om de plaatsen waar je met je paraboolantenne nog een satelliet kunt ontvangen. Al vanaf heel vroeg beginnen de wagens alweer te rijden om te trachten de eerste boot te halen.

 

Matril, Camping Eboustane

 

Redelijk gevuld, sanitair schoon, wc’s alleen hurktoiletten. Douche, even opletten want er zijn er wel 20 en maar een 5-tal hebben warm, nee heet water. Alles bij de prijs 40 dh inbegrepen. ( geen elek.)

 

Ceuta

 

De Marokkaanse politieagent, die de paspoorten controleerde en afstempelde wilde geld zien. 50 dh meende hij en ik speelde het niet begrijpen spelletje. Daar ik het loket bezet hield kreeg ik mijn paspoorten ook zonder betaling terug. Douane controleerde daarna de wagen op personen en aan de Spaanse kant alleen op honden. Namen de ferry van 12.30 en waren een uurtje later weer op Europesche bodem.

 

 

Beste lezers, was  dan weer de laatste update over onze belevenissen in
het kort.We zijn terug in Eurpa en lopen lichtelijk verdwaasd rond in Monte
Gordo, want zoveel schone zaken en alles zo duur, daar moeten we eerst nog
even aan wennen. We hebben een vrije plaats gevonden met een wagen of 15 en
hopen dat oom agent ons laat betijen want de camping in MG is eivol.


Groetjes Irene en Jos Verwey

 

TERUG NAAR PRIKBORD