BRANDBLUSSERS

 

Een tijdje geleden publiceerde de Consumentengids een onderzoek naar brandblussers. Of liever gezegd een onderzoekje, want de gids beperkte zich tot blussers van 2 kilo.

De Consumentenbond weet ook wel dat 2 kilo meestal te weinig is om een brand te blussen, maar het is nu eenmaal een gangbare maat, die bovendien goed hanteerbaar is. De blussers met een inhoud van 6 kilo, die je in bedrijven ziet, zijn voor veel mensen te zwaar.


De uitkomst van het testje is dat Berki 5A.34B van 74 euro en Ajax 5A.55B van 76 euro bij de schuimblussers werden uitgeroepen tot `beste koop', terwijl bij de poederblussers Saval 13A.70B.C van 45 euro de `beste koop' was.

 

Bij de tests van de Consumentenbond wordt veel waarde gehecht aan gebruiksaanwijzingen en opschriften. Dat is jammer, omdat dat dingen zijn die je zelf ook wel kunt beoordelen. Duurzaamheid en technische prestaties zijn dat veel minder, maar daar maakt de bond zich vaak met een jantje-van-leiden van af.


Jaarlijks komen zo'n zeventig Nederlanders om bij brand. De meeste van hen zouden weinig aan een brandblussertje hebben gehad, ze zijn omgekomen omdat ze stikten in de rookgassen of omdat ze niet meer konden vluchten.

Met een brandblusser red je geen levens, maar vooral bezittingen. Daarom is het goed te weten wat je doet.


Een poederblusser bevat fijnverstuivend zout dat vrijwel alle branden blust.

Het is een uitstekend, breed inzetbaar blusmiddel. Groot nadeel ervan is dat het bluszout metalen aantast, waardoor elektronica, apparaten en motoren kapot gaan. Het zout verspreidt zich door de gehele ruimte en blijft lang werkzaam. De poederschade is gauw groter dan de schade van het brandje.


Dat is dan ook de bestaansreden van de schuimblusser.

Deze is duurder en meestal minder effectief, maar hij richt geen ravage aan in de blusruimte. Een nadeel van schuimblussers dat de Consumentenbond vergeet te noemen, is dat de meeste niet tegen vorst kunnen. Achtergelaten in de auto of onverwarmde schuur vriest de inhoud onherstelbaar kapot. Er zijn schuimblussers die wel tegen vorst bestand zijn (met antivries), maar deze zijn duurder en door de antivries minder effectief.


Hoe lang blijft een blusser goed?

De Consumentenbond wijst op het bestaan van de uiterste gebruiksdatum, bij overschrijding waarvan hervulling moet plaatsvinden. Hoewel in de praktijk hervulling niet eenvoudig is (`Ach meneer, koop toch een nieuwe'), valt er toch wel wat meer over de houdbaarheid te melden.

Het poeder van de poederblussers heeft de eigenschap samen te klonteren tot één grote koek. Het valt daarom aan te raden de blusser af en toe om te keren om het poeder los te maken. Zolang je voelt dat het poeder nog goed `los' zit en zolang de druk in de cilinder nog hoog genoeg is (de wijzer van de manometer staat in het groene gebied), mag je nog wel enig vertrouwen in de poederblusser stellen. Het samenklonteren tot één koek gaat sneller door trillingen.

Wie een poederblusser naast een dieselmotor zet, zal bemerken dat het poeder vrij gauw vast zit.

De oude blusser uit de leasewagen naast de kerstboom zetten is daarom niet zo'n goed idee.

Wel een goed idee is de aanschaf van een blusdeken en de montage van een vaste tuinslang naast het huis. Veel beginnende branden zijn eenvoudig met een blusdeken te doven. Zeker brandende prullenbakken en keukenbrandjes met brandend braad- en frituurvet. Natte handdoeken werken ook, maar het natmaken (en weer uitwringen - water in brandend vet is explosief) is weer een handeling extra.

Blusdekens blijven eeuwig goed.

TERUG NAAR `WIST U DIT`