Hieronder al een 3 jaar oud interview, toentertijd  gepubliceerd in de Zwolse courant, met een zekere  George Snellebrand (schrijver) maar toch nog interessant en redelijk update om hier te vermelden

 

De nieuwe Nomaden

 

Overwinteraars verblijven al lang niet meer standaard in een appartementjes aan de Spaanse kust.

Wie tussen Oktober en April voor langere tijd de Nederlandse kou ontvlucht, doet dat steeds vaker per camper of auto met caravan.

Op zijn vaste stek aan de Spaanse zuidoostkust, camping Calarreona bij Aquilas

( inmiddels gesloten,), zegt schrijver/jurist en levensgenieter George Snellebrand: 'Ik ben geen profeet, maar ik verwacht een sterke toename van nomadisch gedrag binnen Europa.

De druk op pensioenen, Schengen, de mobiele telefoon, geld uit de muur, talenkennis, verbeterende gezondheid en meer vrije tijd voeden de lust tot reizen.

De schrijver van het handboek Overwinteren in Spanje & Portugal schat dat het aantal mobiele overwinteraars de laatste drie jaar met zo'n 25 procent is gestegen. En steeds meer mensen, die onafhankelijk zijn geworden van hun werk, spelen met de gedachte de koude of juist kwakkelende winters en andere zaken in Nederland tijdelijk te ontlopen.

 

Tussen begin oktober en eind april rijden nu al bijna dertigduizend Nederlanders met een caravan of camper ons land uit.

'De grote concentraties zitten vooral bij Benidorm, tussen Malaga en Marbella en op de grens van Spanje en Portugal, Monte Gordo in de Algarve.'

Waarom 'woont' hij nabij Aquilas aan de Costa Calida, tussen Cartagena en Almeria in Zuid­oost-Spanje? 'Aquilas is nog origineel. Mijn broer zit hier ook en het is goedkoop. Ja, ik ben Nederlander!'

De 'normale' Nederlandse overwinteraars in appartement of hotel, zo'n 600.000, zijn uiteraard veel verspreider te vinden over het altijd tenminste handwarme Iberisch schiereiland.

Snellebrand heeft dankzij zijn onderzoek voor het zeer gedegen en gedetailleerde overwinteraarsboek de cijfers bij de hand.

'De motieven om op campings te staan, bijna altijd aan de kust, zijn veelvuldig.

Enkele redenen zie je telkens terugkeren. Uiteraard het goede klimaat, want overwinteraars gaan voor de zon. Dan speelt gezondheid een grote rol en verder rust, nieuwe sociale contacten, sport en ontspanning, nieuwe hobby's, goedkoper levensonderhoud en tenslotte familiebezoek.'

Dat het aantal Nederlanders met caravan en kampeerwagen toeneemt is goed te zien, vroeger winterlege campings staan nu vol.

Wat wil je ook, het leven kost niet meer dan in Nederland en je hebt veel zon en alle vrijheid. Spanje is van oudsher een favoriete bestemming.

Veel overwinteraars kwamen er vroeger al, toen het nog een goedkoop vakantieland was. Nu betaal je er voor een campingplaats vijftien tot twintig euro per dag, bij een verblijf langer dan dertig dagen zo'n acht tot twaalf euro.

Overigens keldert de campingprijs overal na een maand. Portugal is iets goedkoper, daar kost een camping elf tot twintig euro per dag. Overigens is verblijf in een appartement doorgaans voordeliger. Zo heeft men bij een verblijf van een half jaar in Portugal, inclusief de vlucht voor twee personen, omgerekend al een appartement voor zeventien euro per dag.

Maar geld is niet het enige waar kampeerders op letten. Doorgaans zitten zij namelijk in de hogere opleidings- en inkomenssegmenten.

`Ja, oude wagens zie je niet meer. Om goed mobiel te overwinteren moet je wel zo'n vijftigduizend euro investeren.' En over het profiel van de nomadische overwinteraar zegt George Snellebrand: `Dé overwinteraar bestaat niet, maar duidelijk lijkt dat het

sociale aspect een belangrijke rol speelt. Overwinteren maakt geen betere mensen, ze sjouwen hun deugden en onhebbelijkheden mee. Er wordt ook hier getreiterd, gepest en buitengesloten, zoals overal in Nederland. Maar ik zeg en schrijf met hoofdletters: als het je niet bevalt, maak gebruik van je grote voorrecht, de trek­haak. Er zijn genoeg campings.'

 

Spanje en Portugal Favoriet bij mobiele overwinteraars

Is we spieken in de cijferlijst van de schrijver zien we het volgende: klimaat, rust, gezondheid als drijfveren, hebben een relatie met de leeftijd.

Bijna zestig procent van de mensen die met de winterganzen meetrekken, is tussen de zestig en zeventig jaar.

Bijna altijd echtparen. De helft heeft havo of hogere opleiding en meer dan veertig procent verdient meer dan 22.000 euro.

Meer dan de helft gaat dertien tot 6 weken lang weg en ruim 58 procent heeft al vier of meer lange winterreizen gemaakt.

De meest favoriete landen zijn Spanje en Portugal. 'Italiaanse campings zijn onbetaalbaar voor langere tijd,

Griekenland is natuurlijk ver weg en in Frankrijk ben je minder zeker van het klimaat', zegt George Snellebrand. Hoe groot is de dankbaarheid van de campingeigenaren, die toch een vol jaar redelijk gevuld blijven? 'Het komt te weinig voor, vind ik, dat je als ware gast wordt behandeld.

Ik oordeel over Portugal wat positiever dan over Spanje. Daar heeft geen enkele 'baas'

bij mij warme gevoelens opgewekt.' Over het aspect gezondheid zegt de er­varingsdeskundige Snellebrand: 'Mijn vrouw brak een enkel in Griekenland. Twee platen erin, een week ziekenhuis, nazorg, alles erop en eraan. Kosten ruim 1300 euro! Ja, zo laag.

Als ik mijn eerste hartaanval krijg, hoop ik van harte dat het in Benidorm is. Hier in Spanje  komen huisdokters naar de camping en vragen of je patiënt wil zijn.'

 

Er wordt altijd over de veiligheid gesproken als je campings en overwinteren

combineert. 'Verhalen genoeg, maar wie in het thema duikt komt niets bijzonders tegen. Wees oplettend, dat geldt voor alle wegen en plekken waar veel toeristen reizen of samen komen.

Ga je naar Italië, word je vrijwel nooit beroofd. In het algemeen is onveiligheid een uitzondering als je de overwinteraars hoort.' Velen zullen tijdens die wintermaanden onder de zon ook willen rondtrekken; musea zien, de natuur in trekken, cursussen volgen, steden verkennen, enzovoorts.

Welk advies geeft deze ervaren overwinteraar aan landgenoten, die de winter op wielen willen ontlopen?

George Snellebrand: `Tot 2045 komen er ruim twee miljoen 65-plussers bij. Overwinteren - respectievelijk `wat doe ik met mijn pensioen' - wordt een belangrijk onderwerp. Mensen moeten wel nadenken voordat ze gas geven, het samen zeer eens zijn en zich goed voor­bereiden. Dan liggen mooie en boeiende tijden in het verschiet.'

Bron: Zwolse Courant

 

TERUG NAAR PRIKBORD