Ontvangen 15 Oktober 2010

Beste  Marianne en Bram,


Tudo bem? En ook met de camper alles goed? We hopen het. 

 

Twee weken geleden zijn we thuisgekomen uit Portugal.

Onze reis startte begin april en we zijn bijna 6 maanden onderweg geweest.

Ruim 11.000 km hebben we er op zitten en onze camper heeft ons zonder pech overal gebracht waar we heen wilden. 

Vele plaatsen in Portugal hebben we weer bezocht en dus veel gezien met dito bijzondere ontmoetingen.

Jammer dat wij elkaar niet gezien hebben. Ik had graag nog eens het glas met je willen heffen.


Dat ontmoeten zal in elk geval niet meer kunnen op praia Adao e Eva, want je mag er niet meer met een camper staan. 

Op de toegangsweg naar dit geliefde plekje bij Monte Gordo staat nu een verbodsbord voor campers. Wanneer dat bord er precies gekomen is, weten we niet maar we hebben nog op A&E kunnen staan in mei en juni. Af en toe hebben we de camper netjes verplaatst, geen kampement gemaakt, geen luifel uit, geen blokken, maar wel ge-pick-nickt en nog even naar Lissabon heen en weer..

Wij hebben in de tijd dat wij er stonden slechts heel af en toe de GNR-politie gezien.

Die maakte hun rondje, keken niet op of om, zeiden niets.

Begin augustus wilden wij terugkeren naar praia A&E. Toen wij van de N125 bij de rotonde rechtsaf gingen, vonden we het vreemd dat er campers stonden direct aan het begin aan de rechterkant bij pastelaria Pão Central.  En toen we verder reden, zagen we ook campers langs het bos staan. Pas nadat we op de T-splitsing linksaf gingen, toen zagen we dat verbodsbord. We zijn nog wel de parkeerplaats op gereden maar zagen alleen auto's en geen campers. Wat een teleurstelling.

 

 Dan maar naar de parkeerplaats achter hotel Dunamar in Monte Gordo. Maar daar was het een gekkenhuis. Wat een drukte met campers, niet normaal meer. Wegwezen dus.

 

Vervolgens door naar de kade in VRSA bij de veerpont. Daar was plek genoeg. Het stonk er wel want op een nacht werden we zelfs wakker van de stank omdat er een paar hufters hun cassettes gingen dumpen. Vre-se-lijk! Wat een lucht. We hebben ze nog wel aangeroepen en bedankt, maar wat helpt het. Stelletje aso's.

 

Ook in Quarteira Forto Novo is het "vrij staan" definitief voorbij.

Je herkent niets meer terug van dat plekje. Alleen die ronde stenen plaat ligt er nog als herkenningspunt. Mario de "parkeerwachter", die daar in een in oude caravan woonde, is vorig jaar december overleden, hoorden we. En zijn hond Rocky schijnt meegenomen te zijn door een Nederlands echtpaar.

De campers die zichtbaar zijn op de foto, moesten die middag nog vertrekken. We hebben zelf gezien dat de GNR de weg af had gezet en iedereen opschreef. Het was eigenlijk te zot voor woorden. De campers stonden notabene ook nog geparkeerd langs de toegangsweg van dat nieuwe hotel wat er is gebouwd.

Wij hebben nog wel een tijdje gestaan op het terrein tussen Quarteira en Villamoura bij de Pescadores in "gezelschap" van ongeveer 150 campers! Het watertappunt is er niet meer. En ook hier hetzelfde laken en pak. De cassettes worden gewoon in de sloot geleegd achter de vissershuisjes. Of, wat nog beroerder is, in een put vlakbij de appartementen aan de rand van Quarteira. 

Water wordt door sommigen "verkregen" door het openbreken van die ijzeren dekseltjes die je soms tegen gevels ziet en waarachter zich een wateraansluiting bevindt. Doodnormaal vindt men het allemaal. Lang zal het niet meer duren dat je op die plek ook niet meer mag staan.


We hebben ook horen vertellen dat je niet meer mag staan in Manta Rota, Altura, Tavira, Alvor en Armacou de Pera.

Met de nadruk op horen vertellen, want we hebben dit zelf niet onderzocht. In Armacou deden ze vorig jaar wel al moeilijk toen wij er stonden.

En toen we vorig jaar ook in Alvor bij de sporthal parkeerden, stond er een Franse kl...zak en die nam 8 parkeerplaatsen in beslag. Stond ie met z'n grote camper overdwars met een aanhanger erachter en daar weer achter stond z'n motorfiets! Ja, zo bederf je het voor een ieder. Ik had er eigenlijk een foto van moeten nemen.
Maar misschien ben je al op de hoogte van al het bovenstaande.

De tamtam gaat immers snel.

Waar we ons ook over verbaasd hebben, is de drukte in Sagres. Vele Spanjolen (giga-herrie-makers) uit de omgeving van Sevilla komen hier naar toe. 

In hun eigen land mogen ze natuurlijk niet vrij staan en is het voor hun een peulenschil om naar Sagres te scheuren.

Het was er in Sagres ook vies. Overal plastic, glas, rommel. Op een gegeven moment kon ik het niet meer aanzien, vulde 2 volle zakken met vuilnis en ben er mee naar het Buro de Turismo gelopen en zei daar tegen die mejuffrouw achter de balie, dat ze trots kon zijn op haar "muito lindo" Portugal!

Zat ze me toch schaapachtig aan te kijken!
Wij komen nu voor het 6e achtereenvolgende jaar met de camper naar Portugal en dat telkens voor een half jaar. Wij camperen weliswaar dus niet zo lang als jullie maar ook wij hebben de achteruitgang/teloorgang gezien.

Er komen gewoon veel te veel campers terwijl de plekken waar je "vrij" mocht staan alsmaar afnemen. En niet te vergeten de verslechterde mentaliteit onder het campervolk. Afijn we hoeven hier niet dieper op in te gaan want ook jullie ergeren zich daaraan.

Jullie, maar ook anderen, hebben daar immers al genoeg over geschreven op jullie site, die ik overigens met grote regelmaat en met veel plezier inzie.

Jammer Bram, dat je met je blogs bent gestopt, ik kon het wel waarderen. Start je blog weer op, heb schijt aan wat anderen er van vinden.


Zo langzamerhand vragen we ons af of Portugal volgend jaar wel weer ons reisdoel wordt.

 

 Oké het lekkere klimaat daar. Alhoewel? In het voorjaar was het behoorlijk fris en hadden we regen. In juli en augustus is het juist weer bloedheet.

In een Portugees krantje stond dat het in Quarteira bijna onafgebroken had geregend van half december tot half februari. Altijd die eeuwige klotewind. Koud zwemwater. Hoge golven. Gevaarlijke stroming. Dikke, soms de gehele dag aanhoudende mist aan de kust, vooral boven Lissabon. 

Dan ook nog dat lawaai: boem-boem-auto's in de nacht, plaatselijke festas, rockfestivals, generatortjes, rumoerige Spanjolen, Portugezen die dicht op je komen staan terwijl er parkeerruimte zat is, kampementmakende Fransen en Duitsers, stomdronken Engelsen.

Onaangelijnde honden. Rastatuig met hun achterhaalde regae-muziek, waar iedereen zonodig van mee moet genieten.

Gillen, roepen, tamtam-muziek in de nacht. Veel muggen, oa. bij Pego de Altar, Alcacer do Sal, Castro Marim, Assafora. Overal plastic, in het water, blik, glas in de vloedlijn en langs de kant van de weg. Ja behalve dan, in de omgeving van de golfclubs in Villamoura! Vervelende GNR. Onduidelijke verkeersborden/regelgeving: mag je er nou staan met je camper of niet? 

Het is zelfs voor Portugezen soms niet duidelijk. Strontkoffers die overal leeggekiept worden. Stroom dat wordt afgetapt bij o.a bouwplaatsen. Jammer dat het zo moet gaan. 

Afijn, we hopen jullie ooit nog eens te ontmoeten. En via jullie site zijn we natuurlijk benieuwd naar jullie verdere camperbelevenissen.
Hartelijke groeten,
Até a vista

 

TERUG NAAR PRIKBORD