Hoera! Ze zijn weer over “de feestdagen 2013” althans voor ons Nederlanders dan.

 

De Spanjaarden hebben nog tot 7 januari ’14 een ondefinieerbare tijd.

Het is namelijk in Spanje een verschijnsel dat er vanaf zeg maar 21 a 22 December niet meer gewerkt wordt in de meeste bedrijven. Winkels, die gaan wel gewoon door, maar de groothandels van allerhande artikelen, liggen stil. Het gevolg is dat de meeste reparatie onderhoud etc bedrijven ook maar sluiten. Vreemd genoeg, gaan heel veel van de origine buitenlandse artsen, die in Spanje werken, ook terug naar het vaderland om met familie Kerst en Oud en Nieuw te vieren, en u als patiënt moet maar even wachten. Dus de particulier gezondheidszorg ligt ook op zijn gat.

 

Het zijn  geen officiële feestdagen hoor, dat u dat niet verondersteld.

Het is gewoon Spaans.

Alleen 25 Dec en 1 Januari en 6 Januari zijn officiële feestdagen, en die dagen ertussen tja dat is die al eerder genoemde ondefinieerbare tijd, elke Spanjaard snapt dat maar wij…de buitenlanders hebben er nog wel eens moeite mee.

In Nederland komen we om in de crisis ellende en hier verschijnen de bouwkranen alweer en wordt er weer druk gebouwd…. ook dit gegeven snapt geen buitenlander.

 

Maar de Kerstdag 2013 is voorbij en voor het eerst sinds ik in Spanje overwintert regende het die hele dag. De 2e Kerstdag scheen de zon gelukkig weer uitbundig.

We vierden deze dagen in de provincie Alicante.

De Oud en Nieuw viering zijn we naar Los Alcazares ( Murcia) gereden, wat de laatste jaren een walhalla voor de vrije camperaar is geworden, getuige de vele 10 tallen Campers geparkeerd op Parkings en in de vele straten, aan pleintjes, en de boulevard.

Ongelofelijk wat er hier gebeurt ,er is 2 jaar geleden hier al eens een foto impressie van gemaakt (klik hier) en sindsdien is het aantal aanwezige wagens nog vele malen erger geworden, door sociale contacten en internet publicatie’s op de vele Camper website’s die er zijn.

Veel van de 365 dagen per jaar Camperaars (vroeger zigeuners genoemd) vinden hier een langdurige parkeerplaats, omdat de autoriteit het allemaal gedoogd.

 

Prachtig om te zien, hoe dit verschijnsel zich elk jaar uitbreid.

 

Er staat nu bovendien een tentje, met bewoonster, tussen de struiken naast een Parking vol met Campers.

Tijdens de Oud en Nieuw nacht werd er zelfs een vreugdevuur gestookt in het park door een paar van de daar geparkeerde Campers, waarbij mijn vrouw en ik, ons ook even gewarmd hebben, en de nodige blablakuskuskus uitgewisseld hebben, en….. af en toe een dronken Camper terug op de benen gezet hebben.. Mooi toch, dat het allemaal kan, en dat we het mee mogen maken.

Natuurlijk besef ik dat de huidige tolerantie tijdelijk is, en dat we zelf onze eigen glazen weer ingooien, maar ik ga er niet meer over zeuren en doe gewoon mee met de aanwezige massa.

 

Het bevalt me best zo tussen de heerlijke (allemaal  oude)  naďevelingen die lekker met elkaar op een parking leven,en het camperleven zelf altijd goed doen, en vinden dat de andere Campers altijd vol met fouten zitten …..Ja kijk daar worden we nou door weggestuurd!! Is een veel gehoorde opmerking, geuit door iemand die dan weer eens een ander inzicht heeft over waslijnen of honden of herrie of noem maar op wat er zo in een gemeenschap gebeurt. Veelal snappen deze over andere klagende mensen niet dat ze in Spanje zijn en dat hier weer heel andere dingen getolereerd worden als bijvoorbeeld in Duitsland door de autoriteit. (daar krijg je al ruzie als je een poepzak in een container gooit, en je wordt betrapt door de Stellplatz bezitster (bron: NKC magazine)

Voorbeeld over Spanje dan….

Het ligt hier vol met grof huisvuil gebroken flessen in het gras naast de parking, en in het aangrenzend natuurpark liggen er bergen gestort puin enz.

Verontwaardigd zeggen de Camperaars dan “moet je kijken wat een rotzooi, die Spanjaarden er van maken” .

 “geweldig toch” zeg ik dan “stel dat de Spanjaarden net zulke regelvolgers als wij Nederlanders/Duitsers waren, nou dan stonden er hier geen Campers hoor, en moest u vannacht op een Camping slapen in plaats van nu lekker gratis”

Dus ????

 

Groetjes weer van … “ja die”

 

 

TERUG NAAR PRIKBORD