Letterlijk en figuurlijk staat de winter voor de deur. Voor volgende week is er vorst voorspeld en degenen die gebruik maken van de overgangsregeling moeten hun oldtimer (in spé) vanaf 1 december aan de kant zetten, of beter gezegd: van de openbare weg afhalen. Daar krijgen we veel vragen over en natuurlijk laten wij u niet in de kou staan. Hier volgt een overzicht van veel gestelde vragen en onze antwoorden daarop:
APK-verplichting en de wintermaanden
Als u gebruik maakt van de overgangsregeling dan mag u in de wintermaanden december, januari en februari niet met uw auto op de openbare weg komen.
Moet de auto in deze tijd APK gekeurd worden dan heeft u de keuze uit twee mogelijkheden:
1. U kunt de auto vooraf laten keuren. Als dat tot twee maanden voor uw APK-datum is dan wordt uw oude vervaldatum overgenomen. Concreet voorbeeld: uw auto moet op 13 januari 2015 gekeurd zijn. U kunt hem vanaf 13 november 2014 laten keuren waarbij de auto dan tot 13 januari 2016 of 2017 (afhankelijk van de keuringsfrequentie) is goedgekeurd. Laat u hem eerder keuren dan vervroegt u de (twee)jaarlijkse cyclus. Als u in ons voorbeeld de auto op 7 november 2014 laat keuren dan bent u op 7 november 2015 (of 2016) weer aan de beurt.
2. U kunt de auto ook in de wintermaanden laten keuren terwijl u eigenlijk de openbare weg niet op mag. U kunt dan een tijdelijke ontheffing aanvragen door de "Belastingdienst Auto" te bellen (0800-0749) waarna de belastingdienst een "berichtgeving" aanmaakt en digitaal verstuurd naar alle betrokken instanties zodat u - zonder in overtreding te zijn - naar en van het keuringsstation kunt rijden.
Overgangsregeling en schorsen
Met de overgangsregeling hoeft u administratief niets te regelen voor de wintermaanden en wordt u eenvoudigweg geacht de auto in de periode december t/m februari van de openbare weg te halen. Het lijkt op een (automatische) schorsing, maar dat is het niet! Als u gebruik maakt van de overgangsregeling is het niet eens mogelijk om de auto te schorsen voor de motorrijtuigenbelasting (Wet MRB 1994 artikel 84a lid 10). U blijft dus APK-plichtig. We hebben dat zekerheidshalve voor u nagevraagd bij de belastingdienst.
Enkel als u het normale tarief motorrijtuigenbelasting betaalt, kunt u een auto schorsen (en zijn er geen plichten meer voor APK, MRB en minimaal WA-verzekering). Voor een schorsing gaat u naar RDW.nl of een postloket en laat u tegen betaling de auto tijdelijk uitschrijven. De teveel betaalde wegenbelasting krijgt u dan later teruggestort. Meer informatie over het schorsen vindt u op onze site.
Overgangsregeling en evenementenregeling
De belastingdienst kent een zogenaamde evenementenregeling voor liefhebbers met een auto die ouder is dan 15 jaar. De achterliggende gedachte is dat deze groep ondanks een schorsing toch naar een daartoe aangemeld evenement (bijvoorbeeld een beurs) kan gaan. Meer informatie over de evenementenregeling vindt u op de site van de belastingdienst. De fiscus stelt zich echter op het standpunt dat die regeling alleen van toepassing is voor geschorste voertuigen en dat autobezitters die gebruik maken van de overgangsregeling hiervoor niet in aanmerking komen. Deze auto's kunnen immers niet geschorst worden.
Verzekering in de wintermaanden
Als u gebruik maakt van de overgangsregeling is uw kenteken "actief" aangemeld bij het RDW en ingevolge de "Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen W" (de WAM) bent u verplicht om uw auto in de bewuste wintermaanden minimaal WA verzekerd te houden. Dit ondanks het feit dat u geen gebruik mag maken van de openbare weg! Op dit moment kent de WAM alleen een uitzondering voor voertuigen die geschorst zijn. Dat is opmerkelijk, maar wel waar.
Overgangsregeling in het nieuwe jaar of toch liever niet
Van jaar tot jaar kunt u kiezen of u gebruik maakt van de overgangsregeling. Maakt u daar nu al gebruik van dan ontvangt u uiterlijk eind november automatisch een uitnodiging om daar in 2015 wederom aan deel te nemen. Bij die uitnodiging krijgt u ook een acceptgiro.
Maakt u op dit moment wel gebruik van de overgangsregeling en wilt u dat in 2015 juist niet meer doen? Maak dan geen gebruik van de toegestuurde acceptgiro. Na een herinnering (die u ook niet betaalt) krijgt u dan een aanslag voor het volledig tarief MRB.
Maakt u nog geen gebruik van de overgangsregeling en wilt u dat in 2015 wel gaan doen? Stuur dan snel een verzoek aan de belastingdienst om in 2015 deel te nemen aan de overgangsregeling. Gebruik hiervoor deze link.
Winterstalling
In onze vorige nieuwsbrief wezen we u al op het nieuwe initiatief van winterstalling voor oldtimers. Naast Oldtimerpopupstore.nl (Veghel, Noord Brabant) kennen we ondertussen ook Totalcareparking.nl (Rotterdam), Oldtimerstallinglimburg.nl (Elsloo, Zuid Limburg), Injewoonkamer.nl (Dokkum, Friesland) en Oldtimerstalling.startpagina.nl. We zijn natuurlijk niet volledig, maar brengen graag onder uw aandacht wat we weten. Zie het als een service van ons aan u.
Tot slot: de rechtsgang en het proforma beroepschrift
In onze vorige nieuwsbrief las u dat we keihard werken aan de proefprocessen. Binnenkort stellen we onze kandidaten graag aan u voor! Met het oog op die rechtsgang heeft het nu geen zin meer dat u beroep aantekent tegen een uitspraak van de belastingdienst op uw bezwaarschrift. We hebben de beroepschriftgenerator daarom offline gehaald.
Enfin, het is een lange nieuwsbrief waarmee we hopelijk veel van uw vragen hebben beantwoord. We begonnen met het feit dat we u niet graag in de kou laten staan in winterse tijden. We vechten gewoon voor u door. Steun ons daarom met een financiële bijdrage, het is hard nodig!
Met vriendelijke groet,
Wouter van Embden,
Namens Team VrijstellingOldtimer