Hallo,

 

Alweer Corona? …Ja ……‘Schijt een beer in het bos?’

 

Deze corona tijd artikelen veranderen ook wel weer, maar helaas nu nog FF niet.

 

Hierbij een update over de verhalen die ik hier op de Camperplaats in Spanje hoor van durfals die hun Camper gebruiken als reis en avonturen voertuig, en niet, zoals ik, maanden al stilstaan zodat mijn banden wortel gaan schieten.

Het zijn voornamelijk jongere mensen die geen last hebben van de paniekerigheid die het Corana gebeuren omgeeft.

 

Ik word toch ouder op een bepaalde manier.

Het gemak van de goed geoutilleerde camperplaats en de groep gelijkgestemde mensen hier, wint het van de ontwijkstress van onderweg zijn.

Door de  crisis moeten wij nu balanceren tussen kwaliteit van leven en het inperken van vrijheden.

Wie, zoals veruit de meeste van ons, gezegend of gedoemd is om samen te leven met medemensen, moet vrijheid definiëren als een balans tussen de eigen vrijheid en de vrijheid van de ander.

Vrijheid in een samenleving is een collectieve vrijheid, waaraan de individuele vrijheid concessies moet doen.

Je offert iets van de eigen vrijheid op omwille van de anderen, omdat je op die manier kunt verwachten dat de anderen hetzelfde doen om jou jouw vrijheid te gunnen.”

 

Okay, het is waarschijnlijk wel een beetje belazerij, al dat bang maken van de mensen door de overheden.

 

Zoals ik zelf constateer, is het een loterij of je wel of niet gecontroleerd wordt op de uitgevaardigde regels zeker als je onderweg bent.

 

De verhalen van de rond trekkende Campers, over het Iberisch schiereiland komen bijna allemaal overeen.

Qua handhaving van bekend gemaakte Corona regels is er weinig te melden. Controles zijn zeldzaam.

 

Wat mij wel superverdrietig maakt is dat de aangescherpte regels in Portugal aangaande Campers helaas wel nageleefd worden door de politie.

Het is, zoals het er nu uitziet, afgelopen met de campervrijheid in dat land. Ik constateer dit uit de vele berichten hierover.

Één camperrijder schreef me dat hij geparkeerd stond op een parkeerterrein bij een supermarkt, en om 20.00 aan het avondeten zat,

de GNR hem vriendelijk sommeerde te vertrekken naar een Camping.

Omdat deze agenten Engels spraken vroeg hij, waarom hij niet gewoon mocht blijven staan.

Ze vertelde hem dat de regels aangescherpt waren en dat de Portugese overheid liever dit soort Camper toerisme niet meer had in Portugal, en zich meer op de kwaliteits toeristen ging richten. “Wat dat dan ook mogen zijn” voegde ze er zelf wel aan toe.

 

Ik heb het zelf eens op Twitter opgezocht en Rita Marques, staatssecretaris voor Toerisme van Portugal, reageerde op haar Twitter-account met betrekking tot de mate waarin "het actieprogramma voor het verantwoord toeristisch caravan gebruik  van Portugal zijn weg vindt als volgt:

 

“Portugal is een leider in duurzaam toerisme! We handhaven en reguleren derhalve streng op de regels.

Onze stranden en Natuurparken zijn de mooiste van Europa, en we willen daar geen vervuiling meer van Campers en Caravans en Tenten.”

 

Leden van camper en caravan clubs zijn het daar echter niet mee eens op sommige punten, maar het regering standpunt is in ieder geval duidelijk.

 

In Jip en Janneke taal “Weg met die Campers”,  ofwel zoveel mogelijk hinderlijke regels maken om ze te ontmoedigen Portugal te bezoeken.

Ik weet het dingen eindigen. Jammer dat wel.

 

Terug naar Spanje dan maar.

Hier is het Campertje pesten nog niet aan de orde, en toen de provincie Valencia jongsleden strengere regels voor Campers wilde instellen, werden ze onmiddellijk terug gefloten, door de bevolking en de hogere regelgevers ( Lees artikel )

 

Ik heb het al eerder geschreven.

In Spanje wordt volop gereisd met Campers en Caravans.

Ik moet er wel bij vermelden dat het Nederlandse volk het meest gezagsgetrouwe schijnt te zijn.

Er zijn maar heel weinig Nederlands gekentekende Campers te vinden.

Van de wel rondreizende Campers zijn de Duitsers ver in de meerderheid gevolgd door de Fransen. Je hebt altijd baas boven baas.

Belgen zijn er al wel in Spanje, maar sinds het totale reisverbod wat daar afgekondigd is (tot 19 April) zien we ze niet meer arriveren hier.

 

Het gesprek gaat ook vaak over de PCR test, die je officieel nodig heb om 72 uur door de rest van Europa te mogen reizen, dan is hij weer verlopen.

De prijzen verschillen nogal, tussen de 150 euro en 80 euro per persoon zijn de kosten hiervoor.

 

Ik stond net te praten met Zweedse jongelui die terug gaan naar Zweden na een probleemloze reis door Spanje.

Die weten nog niet hoe ze het PCR test probleem gaan oplossen.

Het lukt nooit om in 72 uur in Zweden te komen, en om nou meerdere malen een test te halen vinden ze wat overdreven en duur.

Ook in aanmerking genomen dat – volgens die Zweedse jongeman –  de boete voor het niet hebben van een test in Frankrijk 135 euro is.

Hij was er nog niet uit wat hij ging doen.

Op zijn vraag “wat zou jij doen?” was mijn antwoord, dat ik dan Frankrijk maar zou gokken op geen controle maar voor Duitsland wel een test zou halen.

Ik wens hem wijsheid met de te nemen beslissing.

 

En wij zelf?

We wachten de toekomstige regelgeving af, en bekijken, als we willen vertrekken, onze mogelijkheden – illegaal of legaal – hoe we dan gaan reizen.

 

 

Groet Bram

 

 

Ik wil meer van Bram lezen

 

 

 

 

 

 

.