Ik kreeg wat vragen over een huis kopen in Spanje en dan een Camperplaats er bij beginnen in je eigen tuin of vrij stukje land wat bij het huis hoort.

Ook daarvoor heb je gewoon een toerisme vergunning nodig.

Het enige wanneer dit niet nodig is, is als je een tent voor eigen gebruik, dus voor familie en vrienden hebt staan.

Ik heb het hier over Valencia. Ik weet niet hoe het in anderen autonome Spaanse provincies geregeld is, maar het zal niet veel verschillen met onderstaande regels.

DECREET 10/
2021, van 22 januari, van de Consell, tot goedkeuring van de verordening die toeristische accommodatie in de Valenciaanse Gemeenschap reguleert. [2021/999]
(DOGV nr. 9015 van 08.02.2021) Referentiedatabank 001092/2021

Kampeeraccommodatie op particulier terrein

Artikel 77. Terbeschikkingstelling van de eigendom, grond en huisvesting


1. Op privťterrein of grond, omheind of rondom omheind, waarin zich een bewoonde woning bevindt, kan accommodatie worden aangeboden.

Service in een tent, caravan of enkelvoudige accommodatie met de volgende voorwaarden:


a) Er mogen maximaal 16 personen worden ondergebracht, of er mogen drie tenten of drie caravans worden geplaatst.

Het eigendom van genoemde tenten of caravans blijft altijd bij de cliŽnteel.
b) Er mogen maximaal 16 personen worden ondergebracht in afzonderlijke wooneenheden, eigendom van de persoon die eigenaar is van het onroerend goed.
Het aanbieden van dit type accommodatie is verenigbaar met de installatie van tenten of caravans, zolang het aantal geaccommodeerde personen niet groter is dan 16 personen.
c) Kampeerders hebben het recht om de badkamer, wasruimte en gootsteen van het huis te gebruiken.
d) Het gebruik van andere ruimtes, zoals de woonkamer, eetkamer, keuken, enz., kan worden vergemakkelijkt.
e) Er kan een ontbijt- of maaltijdservice worden aangeboden.
f) Op het kampeerterrein moeten containers worden geplaatst voor het verzamelen van afval, die dagelijks worden verwijderd.
f) Er mag geen vuur worden gemaakt, behalve in daartoe toegestane faciliteiten in perioden waarin het niet verboden is vuur te maken in bosgebieden of in de omgeving daarvan, en alleen als de klimatologische omstandigheden en andere omstandigheden dit toelaten, in overeenstemming met de voorschriften en instructies die actueel zijn in de materie.
2. Op het kampeerterrein is het niet nodig om elektriciteit aan te sluiten.
3. Zowel het terrein als de voorzieningen zullen voldoen aan de brandpreventie-, beschermings- en blusmaatregelen voorzien in de gemeentelijke regelgeving en in de regelgeving uitgevaardigd door de afdeling verantwoordelijk voor milieu en preventie van bosbranden die, indien van toepassing, van toepassing zijn.


In geval van ligging in bergen of bosgebieden gelden de voorwaarden die voor kampeerterreinen zijn vastgelegd in Decreet 
233/1994 van 8 november van de Consell, door het kamperen en het gebruik van recreatieve voorzieningen in de bergen van de Valenciaanse Gemeenschap zijn gereguleerd.

In dit geval moeten ook alle maatregelen of plannen voor de coŲrdinatie en preventie van potentiŽle risico's en bosbranden die noodzakelijk worden geacht, worden geverifieerd, waarvoor een rapport zal worden opgevraagd bij de afdeling die verantwoordelijk is voor bosbouwaangelegenheden en bosbrandpreventiezaken.

Zo verder weet ik er ook niets van  behalve dat in Spanje de soep nooit zo heet gegeten wordt als dat hij geserveerd wordt.
De handhaving op regels is niet zo streng als in Nederland. Ofschoon als je klagende buren of anderen personen heb...ja dan wordt er wel gehandhaafd.

Ik raad u aan een goede advocaat te nemen en een Gestor mocht u zoiets van plan zijn.

Succes ermee.

 

Lees meer op het Prikbord