De economische impact van Campers is niet zo veel als zij zelf denken.

 

Naast de stijging in het aantal toeristen zijn ook de bestedingen flink toegenomen in Spanje.

In augustus 2024 gaven internationale bezoekers gemiddeld 188 euro pp, per dag uit, wat neerkomt op een totaal van 15,3 miljard euro voor die maand alleen.

Over de eerste acht maanden van het jaar hebben buitenlandse toeristen in totaal 83,5 miljard euro bijgedragen aan de Spaanse economie, een stijging van 17,6% vergeleken met vorig jaar.

Met name toeristen uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben hun vakantiebudget voor Spanje aanzienlijk verhoogd.

 

Zo, en wat heeft u daar mee te maken in uw Camper?

 

Niets misschien, maar ik wil u er wel op wijzen dat een 'normaal' toeristen stel 376€ per dag uitgeeft in Spanje en bekijk nu dan eens uw uitgaven in uw Camper per dag.

 Ik ben het gebral van en door vele Camperaars ( hoofdzakelijk de vrijstaanders) redelijk zat dat ze zoveel geld uitgeven in het land wat ze bezoeken

Houdt toch op Joh.

Lidl Aldi Zijn de bedrijven die geld aan campers verdienen.

Verder wordt er eens een accu vervangen of zoiets.

 

Als een camperstel gemiddeld 70 Euro per dag uitgeeft, dan is dat 5x zo weinig als een normale toerist doet.

Velen vrijstaanders halen dit bedrag nog geen eens.

Ze gebruiken echter wel veel meer de openbare voorzieningen en services  (zoals oa. ziekenhuizen en dokters)

Toch niet vreemd dat ik Campers cynisch beoordeel als er weer eens gemopperd wordt als ze weg gestuurd worden door de politie.

 "We brengen toch geld"………. jazeker maar wel erg weinig.

Zeker de grote groep vrijstaanders, die zich zo weinig mogelijk verplaatsen en maanden op 1 plek blijven.

(Tot de politie het zat is)

Nog 2 berichten voor deze groep!!

In  La Pineda bij Tarragona is er een hoogte barričre geplaatst.

En het parkeerterrein bij Grau de Castellón naast het vliegveldje is afgesloten.

Dus het wordt nog krapper op de overgebleven plaatsen.

Ik was net in Cullera.

Bij Rivier bijna vol. Lidl kan nog bij Carrefour ook.

(Voor de kenners)

 

Nog iets….

In Spanje is het nog steeds op veel plekken niet mogelijk om met een bankpas te betalen, en dat beperkt zich niet alleen tot de horeca.

Naast bars, cafés en restaurants zie je ook in andere sectoren, zoals bij tandartspraktijken, kleinere winkels, dat contant geld vaak de voorkeur heeft.

Hoewel elektronische betalingen steeds meer ingeburgerd raken in grotere steden en toeristische gebieden, blijven veel bedrijven in Spanje trouw aan cashtransacties.

Vooral bij lokale, kleinere ondernemingen ontbreekt vaak de infrastructuur voor kaartbetalingen, of willen ondernemers de bijkomende kosten vermijden.

 

In sommige gevallen is dit ook een kwestie van traditie of gemak.

 

Bij tandartsbezoeken kan het zelfs voorkomen dat je wordt gevraagd een aanbetaling in contant geld te doen of het volledige bedrag cash te voldoen.

Als je naar Spanje reist, met de Camper. is het daarom verstandig om altijd voldoende contant geld bij de hand te hebben.

Hoewel Spanje langzaam digitaliseert, blijft het gebruik van contant geld in veel sectoren een hardnekkig onderdeel van het dagelijkse leven.

Ik neem tegenwoordig 1000 euro per keer op bij de pinautomaat in Spanje omdat dit het maximum bedrag is bij de ING voor mijn pas.

De reden daarvoor is dat ik dan geen opname kosten hoef te betalen, die er vaak bij kleine bedragen wel gerekend worden ( gemiddeld 2.80 per transactie)

Ik haal geld (pinnen) bij de BBVA

 

Terug naar Prikbord