13 Augustes 2012

Met de Camper naar Spanje

 

MADRID - Het Spaanse weerinstituut Aemet, geeft opnieuw waarschuwingen uit voor hoge temperaturen in met name het zuidoosten van Spanje.

Gele waarschuwing

Een gele waarschuwing (hoog risico) geldt voor twintig provincies met een maximum temperatuur rond de 40 graden. Deze gaat op voor Sevilla (gisteren de warmste plek van Europa met 47 graden), Granada, Jaén, Valencia, Cuenca, Mallorca, Guerteventura, Ibiza, Formentera, Lanzarote.

In het noorden van het Iberische Schiereiland daalt de temperatuur licht en is er op diverse plekken bewolking, waaruit lichte regen kan vallen.

Blijf uit de zon

De autoriteiten raden aan zoveel mogelijk uit de zon te blijven, af te zien van lichamelijke inspanningen, te verblijven in goed geventileerde ruimtes, lichte maaltijden te nuttigen en veel water te drinken.

Ook is het risico op brand met deze temperaturen zeer groot. Wie het vermoeden heeft van een brand, dient onmiddellijk 112 te bellen. Barbecuen of vuur maken is ten strengste verboden en op het weggooien van sigarettenpeuken staan hoge boetes. Ook glas weggooien in de zon, kan grote gevolgen hebben.

 

MADRID - Als gevolg van de hitte in Spanje en de op vele plekken zeer veranderlijke wind zijn er minstens tien bosbranden in het land. De grootste zijn in Galicië en op La Gomera.

blushelikopter

© EPA

 

 

De brand op La Gomera brak vorige week zaterdag uit en was even onder controle, maar blijkt nu opnieuw actief te zijn. Volgens de autoriteiten is de brand totaal niet onder controle en is het vuur actief op de lijn tussen Pajaritos, Las Hayas, Los Llanos de Crispín en Arure.

Windsnelheden hier gaan tot 50 kilometer per uur, wat de bluswerkzaamheden er niet makkelijker op maakt. Op La Gomera en Tenerife samen werden al 4.719 personen geëvacueerd.

Het door vuur aangetaste terrein op La Gomera was 3.100 hectare en hierbij kunnen 470 nieuwe hectare worden opgeteld.

Tenerife

Op Tenerife brak het vuur vrijdagnacht uit en heeft al 220 hectare verwoest. De brand tussen El Tanque en Los Silos is zeer actief en de luchtvochtigheid lager dan 15%, hoge temperaturen en harde wind maken het moeilijk te blussen. Autoriteiten vroegen al om versterking van het vaste land.

Galicië

In het noorden van Spanje bemoeilijkt de veranderlijke wind de bluswerkzaamheden aan de brand in O Barco de Valdeorras (Orense), waar al 1.200 hectare werden verwoest.

Catalonië

Sinds het middaguur op zaterdag is er een brand in de gemeente Ger. Hier zijn al 200 hectare aangetast.

Castilla La Mancha

Vier bergen in het nationale park De Cabañeros in de gemeente Navas de Estena (Ciudad Real) zijn al verbrand. Het actieve front van het vuur beslaat 660 meter. Bluswerkzaamheden zijn moeilijk door de veranderlijke wind en het moeilijk begaanbare terrein.

Een andere brand woedt sinds zaterdagmiddag in Uceda (Guadalajara). De brand in Gealices (Cuenca) werd zaterdag onder controle verklaard. De brand bij Villanueva de Bogas (Toledo) is nog niet onder controle.

Castilla y Leon

Hier woedt een brand in Sierra de Béjar, een zone die is verklaard tot biosfeer reservaat. Hier werden 200 bewoners preventief geëvacueerd uit het dorp Valdefuentes de Sangusín. Tot nu toe werden hier 300 hectare aangetast.

Ook in het natuurpark Arribes del Duero slaat het vuur door de harde wind snel om zich heen en breidt zich uit richting de dorpskern Saucelle (Salamanca).

Een brand in Zamora raakte vannacht onder controle. Hier woedde de brand sinds dinsdag.

Andalusië

In het uiterste zuidwesten van Andalusië woedt er brand vlakbij het nationale park Doñana in het natuurgebied La Dehesilla in de gemeente Almonte, provincie Huelva. De Junta de Andalucia heeft versterking gestuurd om te voorkomen dat de brand Doñana nadert.

De Spaanse autoriteiten vragen om uiterste voorzichtigheid ook op zondag vanwege de hoge temperaturen en harde wind op diverse plaatsen. Het risico op brand is extreem hoog.

RTVE, La Informacion

 

 

TERUG NAAR PRIKBORD